Jak sprostać obowiązkowi napojów ochronnych
Wszyscy pracownicy mają prawo do wody pitnej, jednak gdy temperatura wzrośnie powyżej 27°C, pracodawca ma obowiązek zapewnić tzw. napoje ochronne. Nie chodzi tu tylko o wodę – idealnie chodzi o wodę mineralną, ponieważ podczas pocenia tracimy nie tylko płyny, ale także ważne minerały.
Który napój wybrać, a jakiego nie?
Każdy ma inne potrzeby, jeśli chodzi o przyjmowanie płynów. Zależy to od wieku, stanu zdrowia, aktywności fizycznej, środowiska i diety. Dla zdrowej osoby dorosłej zaleca się przyjmowanie około 35 ml płynów na 1 kg masy ciała dziennie. Może to wzrosnąć w wyniku ćwiczeń lub upału.
Dziennie tracimy około 2,5 litra wody (z moczem, kałem, potem i oddychaniem), którą musimy uzupełniać.„W normalnych warunkach człowiek powinien przyjmować około 2-3 litrów wody dziennie, z czego około 1 litr z pożywienia i 1,5-2 litry na napoje” – mówi Marie Kohutová, kierownik Działu Żywienia Medycznego w Ołomuńcu Uniwersytet Nauk Stosowanych. Jeśli nadmiernie się pocimy, np. podczas uprawiania sportu, wysiłku czy w upale, tracimy wodę i minerały, dlatego warto je odpowiednio uzupełniać, najlepiej naturalną wodą mineralną lub odpowiednimi napojami jonowymi.
Co nakazuje prawo?
Zgodnie z przepisami rządowymi i wytycznymi BHP, pracodawcy mają obowiązek zapewnić napoje ochronne w przypadku utraty przez pracownika w czasie pracy 70% płynów i minerałów (1,25 litra). Prawo określa, jakie napoje są odpowiednie: muszą być nieszkodliwe dla zdrowia, słabo lub średnio zmineralizowane, woda źródlana lub dla dzieci. Lemoniada zawierająca więcej niż 6,5% cukru to tabu, ale piwo o niskiej zawartości alkoholu (do 1% alkoholu) może być dobrym wyborem, o ile nie jest podawane osobom niepełnoletnim.
Ile drinków na pracownika?
Weź pod uwagę co najmniej 1,5 litra napoju ochronnego na ośmiogodzinną zmianę, a jeśli pracujesz w wysokich temperaturach lub na zewnątrz, do 2,5 litra. Dla firmy zatrudniającej dwudziestu pracowników oznacza to 28 opakowań po sześć butelek PET o pojemności 1,5 l tygodniowo. Czeska firma rodzinna AG FOODS jest jednym z wiodących dostawców rozwiązań napojowych dla biur. Mineralizowane napoje ochronne w celu uzupełnienia witamin i minerałów doskonale sprawdzają się zarówno podczas pracy wymagającej wysiłku fizycznego, jak i dla pracowników pracujących w temperaturze powyżej 27 stopni.
„Rozważ zakup błyskawicznych napojów ochronnych, które są łatwiejsze do przechowywania i dystrybucji, wystarczy rozpuścić je w wodzie z kranu. A ponieważ napoje ochronne dostarczane są również osobom pracującym w zimnym środowisku, poniżej 4 stopni Celsjusza, zaletą jest to, że mieszanki takie jak Vitamaxima Strong można również zalać gorącą wodą” – radzi Jiří Jízdný z AG Foods. Mieszanki te można rozpuścić w wodzie kranowej, a w zimnym środowisku także w gorącej wodzie.
Nie zapomnij o zabawie i edukacji!
Niezależnie od tego, czy wybierzesz wodę mineralną, czy jonizator, nie zapomnij poinformować personelu o tym, jak ważne jest nawodnienie i jak wybrać odpowiednie napoje. Możesz zorganizować warsztaty edukacyjne lub interaktywne wykłady, podczas których wyjaśnisz wszystko na temat zasad picia, wpływu płynów na zdrowie i pielęgnacji ciała w upale.
Krótko mówiąc, wybór odpowiedniego napoju ochronnego może być zabawnym i edukacyjnym procesem, który pomoże Twoim pracownikom zachować świeżość, zdrowie i produktywność, nawet w saharyjskim upale na zewnątrz!