Prawidłowe picie jest ważne dla nas wszystkich. Jest to podwójnie ważne dla prawidłowego rozwoju organizmu dziecka, a tym bardziej w obliczu nadchodzącej wiosny, lata i ciepłej pogody.
Oto kilka wskazówek, jak ustanowić system picia w stołówce, który jest zdrowy, atrakcyjny dla gości i oszczędza personelowi jeszcze więcej pracy. Suszone napoje, znane również jako napoje instant lub rozpuszczalne, mają swoje specyficzne zalety. Są łatwe w obsłudze, a ich proste przygotowanie przyspiesza pracę szkolnej kuchni.
Zawartość soków owocowych i warzywnych sprawia, że nadają się one do włączenia do menu szkolnych stołówek. Oznacza to, że szkoły mogą wykorzystywać suszone napoje jako praktyczną i łatwą opcję oferowania uczniom pożywnych i smacznych napojów.
Szczegółowe informacje na temat sposobu wytwarzania takich napojów i wszystkich ich zalet można znaleźć w artykule Suszone napoje są odpowiednie dla wszystkich grup wiekowych.
Napoje instant zapewniają wygodę i wszechstronność w szkolnej stołówce. Doskonale rozpuszczają się zarówno w zimnej, jak i gorącej wodzie, co czyni je idealnym wyborem na każdą okazję. Przygotowanie jest dość proste i oszczędza czas, zwykle wystarczy dodać wodę lub inny płyn.
Podobnie, dozowanie może odbywać się bez konieczności poświęcania dużej ilości czasu i energii. Dzięki dozownikowi napojów Cofrimell będziesz mieć pewność szybkiego i higienicznego dozowania schłodzonych napojów. Dozownik wirowy Cofrimell charakteryzuje się łatwą obsługą, konserwacją i niskimi kosztami eksploatacji. W zależności od liczby przygotowywanych napojów można wybrać urządzenie z jednym, dwoma lub trzema 12-litrowymi pojemnikami.
O jakości poszczególnych napojów świadczy fakt, że receptura każdego z nich zawsze zawiera suszony sok o określonym smaku, a nie bazuje na soku jabłkowym, jak to ma miejsce powszechnie na rynku.
Przykładowo, w jednej porcji Carrot Drink znajdziemy 10 gramów marchwi i 4 gramy jabłka, a w Agiberia Mango & Orange po 5 gramów mango i pomarańczy.
Ciekawa jest również kolorystyka gotowych napojów, która bazuje oczywiście głównie na naturalnych barwnikach.
Zobacz konkretne produkty i proporcje soków owocowych:
Mały owoc
AGIBERIA Kanadyjska żurawina i gruszka 750g - sok żurawinowy 8%, sok gruszkowy 0,7%, witamina C
AGIBERIA Mango i sok pomarańczowy 750g - suszone mango w proszku 7,3%, suszony sok pomarańczowy 2,7%, witamina C
AGIBERIA Green Cactus Flavoured Fruit 750g - suszone mango w proszku 4,7 %, suszony sok z limonki 1,3 %, witamina C, złożony barwnik miedziowy chlorofilina
AGIBERIA Pink Dragon Fruit Flavoured Fruit Roll 750g - suszony sok jabłkowy 5,3 %, suszony sok z limonki 2 %, suszony sok z buraka 2 %, witamina C
Napoje zawierające owoce i warzywa
AGIBERIA Marchew 800g - suszony sok z marchwi 5%, suszony sok jabłkowy 2,5%
AGIBERIA Dynia 800g - suszony sok z dyni 6,2%, sok jabłkowy 1,8%
AGIBERIA Burak 800g - suszony sok z buraka 11,2%, suszony sok jabłkowy 2,5%, suszony sok z marchwi 1,2%
AGIBERIA Winter Punch 800g - suszony sok z dyni 12,5%
Mrożona herbata Mrożona herbata
AG Ice Tea czarna o smaku brzoskwiniowym 750g - ekstrakt z czarnej herbaty 0,7%, witamina C
AG Ice Tea zielona o smaku kaktusa 750g - ekstrakt z zielonej herbaty 0,7%, witamina C, kompleks chlorofilin miedzi.